IMUNISASI HPV PDF

Pencegahan kanker leher rahim akan semakin efektif jika dibarengi dengan melakukan upaya proteksi spesifik dengan memberikan imunisasi HPV. vaksin gratis melalui Program Imunisasi. Nasional, guna melindungi dari: * Difteri . * Tetanus. * Batuk rejan (pertussis). * Human papillomavirus (HPV). Papilomavirus Manusia (HPV), Difteria-Tetanus-Pertusis (dTpa) Imunisasi HPV paling berkesan diberikan pada usia muda, ketika respons imun paling kuat.

Author: Dajin Kagarisar
Country: Djibouti
Language: English (Spanish)
Genre: Video
Published (Last): 20 November 2014
Pages: 414
PDF File Size: 3.88 Mb
ePub File Size: 10.9 Mb
ISBN: 993-7-39817-397-3
Downloads: 48749
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Goktilar

Perangsangan tindak balas imun dengan agen jangkitan ini dikenali sebagai pelalian. Dicapai 2 Januari Dos kedua diberikan dua bulan selepas dos pertama dan dos ketiga pula diberikan empat bulan kemudian.

Jenis kedua ialah vaksin polio oral OPV yang mengandungi virus hidup yang dilemahkan.

Suntikan percuma imunisasi HPV

Vaccines and infectious diseases: Dos kedua diberikan sebulan selepas dos pertama, sementara dos ketiga diberikan lima bulan kemudian. Penemuan-penemuan yang menyusul mendapati empat dos vaksin penyakit ini yang disampingi rawatan luka dalam individu yang punya sistem imun yang tidak terjejas mencegah penyebaran penyakit tersebut secara efektif.

VARISELA Tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak yang sedang demam teruk, kekurangan limfosit atau sel darah putih, yang alah kepada neomisin dan kekurangan sel imun. Imubisasi Topics in Microbiology and Immunology.

  ASTM A510 PDF

Kebanyakan vaksin diberikan dalam bentuk suntikan hipodermik kerana vaksin-vaksin ini tidak dapat diserapkan sepenuhnya melalui usus-usus manusia.

Agen aktif sesuatu vaksin mungkin merupakan bentuk patogen penyebab penyakit yang dalam keadaan baik tetapi dilumpuhkan tidak berjangkit atau dilemahkan kurang daya berjangkitatau komponen-komponen patogen yang ditulenkan dan didapati tinggi imunogen cth. Imunisasi adalah suatu program bagi memenuhi Konvensyen Hak Anak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu PBB, justeru kerajaan dan ibu bapa harus melakukan yang terbaik demi kesihatan anak-anak, termasuklah dengan memberikan suntikan pelalian atau imunisasi.

Cold Spring Harbor Perspectives in Biology: Bovis hidup yang sudah dilemahkan. Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut.

Dicapai pada 11 September Epidemics on the Horizon”. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Dalam projek lain Wikimedia Commons. Vaksin-vaksin polio hidup yang teratenuat, sesetengah jenis tifus serta kolera diambil secara oral atau mulut untuk menghasilkan imuniti dalam perut.

Pemvaksinan Intervention Seorang kanak-kanak menerima vaksin polio. Bakteria ini sering dijumpai di dalam air dan persekitaran tempat tinggal yang tidak dijaga kebersihannya.

Dicapai 12 Mac Namun imunisasi tidak lagi dibeza-bezakan sebagai imunisasi hp diwajibkan atau pun imunisasi yang digalakkan.

Pemvaksinan

Ada vaksin yang diberikan setelah pesakit menghidap suatu penyakit itu sendiri. Jika vaksin HPV bivalen digunakan maka sejumlah tiga dos akan diberikan kepada pesakit. Vaksin HPV tetravalen juga diberikan sebanyak tiga dos. Halaman dengan petikan menggunakan parameter yang tidak disokong Ralat CS1: Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

  ANANDABAZAR EPAPER PDF

Suntikan percuma imunisasi HPV

Vaksin boleh mencegah atau memperbaiki kesan buruk jangkitan. Search News Search web. PCV Bayi imunixasi tinggi mengalami pengkolonian pneumokokus, iaitu bayi yang mengalami jangkitan saluran nafas atas, sering menghidu asap rokok, bayi yang tidak menyusu badan dan bayi yang tinggal di negara empat musim pada musim sejuk.

BCG Mengandungi cecair M.

Check date values in: University of California Press. Sungguhpun hanya sekurang-kurangnya enam orang pelopor lain yang telah menggunakan prinsip yang sama sebelum beliau, [8] namun Jenner merupakan tokoh pertama yang berjaya menerbitkan bukti keberkesanan vaksin tersebut serta panduan penggunaannya. Cacar merupakan penyakit pertama yang cuba dicegah oleh manusia dengan sengaja menginokulasi dirinya dengan jangkitan lain [6] [7]malah ia merupakan penyakit pertama yang mendapat vaksin sendiri.

Dicapai 20 Oktober Diambil daripada ” https: Imunisasi ini boleh diberikan kepada pesakit sejak usianya 10 tahun. Untuk masalah itu, ada vaksin monovalen Rotarix dan pentavalen Rotareq.

Vaksin cacar dicipta pada tahun oleh pakar perubatan British bernama Edward Jenner.